您尚未登錄,請登錄後瀏覽更多內容! 登錄 | 註冊
【使用提示】「站內」如有卡頓﹑無法讀取﹑偶然顯示錯誤…等等問題 可嘗試重開播放器 (數次)失效/報錯常見問題
搜尋建議在首頁搜尋須使用「繁體」才有搜尋結果繁忙時段如「站內」有卡頓問題,可嘗試重開播放器(數次)「站內」片源採用 P2P 播放「站內」越多人播放,速度會越快
  • 作品類型: 冒險 / 奇幻
  • 首播日期: 2019年11月17日
  • 播出集數: 全 136 話
  • 原著作者: 田尻智 / 增田順一 / 杉森建
  • 官方網站: https://www.tv-tokyo.co.jp/
  • 備注:
劇情簡介

精靈寶可夢,簡稱寶可夢,是這個星球上不可思議的生物。天空中、海洋裡、森林裡、街道上,世界上的每個地方都能看到它們的身影。

這是一個講述了在寶可夢戰鬥中以最強為目標的少年「小智」,和夢想著得到所有寶可夢的少年「小豪」的故事。與小智的伙伴「皮卡丘」,小豪的伙伴「炎兔兒」為首,與許許多多的寶可夢們一起,現來到無限廣闊的寶可夢世界的冒險開始了。那麼……夢與冒險!朝著寶可夢的世界!Let's go!

劇集列表

[置頂] 若留言內容含劇透,請設定「粉」或「黃」文字色彩發表。
[置頂] 切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。
您需要登錄後才可以發帖 登錄 | 註冊

hftrepp123

我自己覺得 水君依集的劇情做得好合理
如果有睇哂咁多集 我覺得小豪的成長係好明顯
希望跟風同睇預告當睇哂成集果班 仲有攪住XY盲吹果班
真係睇哂咁多代 每一集先出黎評論 望到都覺得煩
新手小榤

這部作品的歌不錯聽,可惜劇情部分就...
viviliew

tcb0987 發表於 2021-2-5 01:08
不就是製作為了遊戲商在捧球豪嗎
奉勸早早退番  不看就不會有傷害
要不是最近的神獸之恥 我早就忘了還有這 ...

我也覺得是這樣。但這樣亂捧可能會翻車 哈哈哈。
我在網上看,有很多人說連遊戲都棄XDD
但編劇要這樣編我們又可奈何呢~
tcb0987

不就是製作為了遊戲商在捧球豪嗎
奉勸早早退番  不看就不會有傷害
要不是最近的神獸之恥 我早就忘了還有這部呢~

反正新版本還不是一樣會重置~~
letterlong001

1. 無人讀D唔讀D 事實擺在眼前 設定就係設定 GOOD NICE的確唔係唯一標準 只係帶出是有這個增加效率的方法 而我提出的是小豪比小智有經驗 所以你明了嗎?我不停在解釋給你了解為什麼我說小豪捕捉經驗比小智高的原因。

Lol 看不到,53集豪最後係靠情感收服水君,正正是小智用既方法,而唔係佢技巧超越小智loll

2.收服就早已經收服左 感情係另一回事 正如噴火龍一樣 即使被收服但仍然有些不會聽從訓練員指示 所以唔知你想表達乜野

除非精靈球掉空, 任何人起任可情況下只要精靈球有掂到精靈就有機會成功收服

3. 對 所以呢? 想表達什麼?我猜你是想帶出任何人都捉到寵物? 我多次回應了正如職業投手為什麼是職業就是比別人強 小豪正是職業投手 他投出的球就是比別人強 這一點不用再質疑了 因為動畫已經證明了

好簡單你理解能力有問題最後將問題推到別人身上 (白眼。一直以黎不論動畫劇場版,想捉既人捉唔到,就算有人見到都唔會去捉,咁佢呢集係咪突然就打破設定呀?你啲邏輯都神,不過打橫黎姐

4.已經有人捉到 達克多 所以點會係今次打破呢?一早已經被打破了 笑死

世界觀不是你說了算

5.給了漫畫和動畫例子 ...我何時說我說了算呢? 記得火焰猴嗎?為什麼會比拋棄?因為那位訓練員捉了後看到素質不好呀 這些不就是世界觀了嗎?所以說什麼要培養感情收服。

你可唔可以唔好不停不停不停去錯誤地了解然後自己加鹽加醋去話我講過呢樣講過個樣?

6.自己明明表達這樣又說別人加鹽加醋 你論點弱就話人扭曲 我仲辛苦啦

我話, 小智無諗過去捉只係想成為朋友, 唔會好似小豪咁係咁掉個波出去.

7.唔好意思呢點我一早已經提出 請留意返 [小豪捉寵比小智經驗多很多 小智是對戰訓練員 小豪是捕捉員 看到分別了嗎] 藍字為我第一句說話

你明就唔會衝出黎解釋經驗論說

8.我唔明我就問你 而你答非所問 結果造成誤會 然後又話人扭曲 然後就話人加鹽加醋 原來罪魁禍首就係你?

??所以?呢個就係令好多人討厭一球豪既原因

9.討厭又如何 我講係事實(動畫內容)與你們個人喜好沒什麼關係...<-----這裡完全不關事 離題

最後唔好降智剩係話人扭曲啦...自己講完唔算數? 你表達乜你就講乜 我理解錯你咪澄清 澄清唔到你咪收聲囉 唔好話人扭曲自己又解唔到畫

cwkong6  完全同意  發表於 2021-2-15 01:49
viviliew

letterlong001 發表於 2021-2-4 19:20
就你所說 GOOD NICE 只係俾讀者知道呢一季的寵物小精靈2019係用POKEMON GO/劍盾做藍本

1. 如果這樣說  ...

1. 讀啲唔讀啲,回啲又唔啲,一舊舊, 成日講啲我無講過既野又話我講左! “ 當然你可以認為佢同遊戲設定係一樣, 但係好明顯起動畫裡面要成功捉寵唔係靠GOOD NICE, 係靠編劇啦LOL. 53集既豪能收服水君既原因好明顯, 我下面都講左, 根本同你既經驗論說無關, GOOD NICE 係你帶出黎既解釋, 但係佢同53集豪捉到水君無關,我都已經講左點解, 我唔會再講. ”

2. Lol 看不到,53集豪最後係靠情感收服水君,正正是小智用既方法,而唔係佢技巧超越小智loll 再者, 除非精靈球掉空, 任何人起任可情況下只要精靈球有掂到精靈就有機會成功收服

3. 好簡單你理解能力有問題最後將問題推到別人身上 (白眼。一直以黎不論動畫劇場版,想捉既人捉唔到,就算有人見到都唔會去捉,咁佢呢集係咪突然就打破設定呀?你啲邏輯都神,不過打橫黎姐

4. 岩呀,但係呢套動畫小智先係主角我地係用小智角度看世界,世界觀不是你說了算。而且都唔可以攞黎解釋豪捉到水君既原因。唉, 從來無講過, 捉前要做朋友, 你可唔可以唔好不停不停不停去錯誤地了解然後自己加鹽加醋去話我講過呢樣講過個樣? 好辛苦
你一開始已經錯誤理解"一隻都無"同"捉唔到".... 我話, 小智無諗過去捉只係想成為朋友, 唔會好似小豪咁係咁掉個波出去. 呢道既意思係佢唔係唔夠經驗捉, 佢係無諗過要捉. 我無話過一定要做朋友, 呢個係你自己講! 你唔好亂咁加野落我講過既野道! 唔該! 你唔單只思路出問題, 你係屈得就屈. 幾次都係! 係咁扭曲人地講既野!

5. 你明就唔會衝出黎解釋經驗論說

6. ??所以?呢個就係令好多人討厭一球豪既原因

係咁起道加鹽加醋 唔只一次, 你唔係就住我講既野去討論, 你係將我講既野扭曲了解成可以俾你去到反駁, 唔理我個句野究竟講緊啲乜. 一啲意思都無, 我唔會再睇你回既野. 你自己慢慢.

viviliew 發表於 2021-2-4 18:40
所以你宜家係起我比你既POINTS上面加以改良你之前錯誤既論說 LOLL 不得了~
1. GOOD NICE 只係俾讀者知道 ...

就你所說 GOOD NICE 只係俾讀者知道呢一季的寵物小精靈2019係用POKEMON GO/劍盾做藍本

1. 如果這樣說 更加證明了 GOOD NICE的作用正正是捕捉率的提升 哈哈 自打嘴巴了??

所以帶出了什麼??就係掉球也有技巧之分 (動畫也從小豪原本掉不中 現在一球超人) 看到沒了?這就是從經驗之中得出來的心得 使到小豪捉寵的實力越來越高 神獸也是如此 所以經驗就解釋到為什麼他輕鬆捕捉到神獸

2. 為什麼我會說小智經驗少 很簡單 因為你看動畫就知道 小智收寵主要是和寵物做朋友 然後作為戰友 不是依靠掉球收服 看到兩者差別了嗎? 兩者都可以收服寵物 一個靠掉球 一個靠感情 我不是說小智沒有捕捉技巧 只是小豪遠超過小智

我講神獸只有一隻, 但係我從來無講過佢唔可以被捉, 我只係帶出佢咁樣既編劇打破左佢20幾年來健立既設定.

3.已經提出了已經有人用了神獸 而你的確沒說過唔可以被捉 那為什麼我認為你這句意思是不可捉呢? (因為如果可以捉那你說出來做什麼?) <----神邏輯

宿敵?

4.我提出宿敵是想帶出 很多宿敵都不是基於和寵物培養感情然後收服 反之和小豪一樣 先捉來再培養 所以你提出的動畫是帶出培養感情是錯誤 只是小智這樣做 大多數人不是這樣做 (這才是真正世界觀)

5.唔知你想表達咩野 一舊舊

6.我是想表達第4點帶出既野 大多數人是不會先培養感情 直接捉回來 只是主角才會慢慢培養感情

笑死人
viviliew

letterlong001 發表於 2021-2-4 18:17
改良? 是你誤解..笑死我了 感謝你發揮

1.最後經驗不又是經驗嗎?...改了什麼呢?

所以你宜家係起我比你既POINTS上面加以改良你之前錯誤既論說 LOLL 不得了~
1. GOOD NICE 只係俾讀者知道呢一季的寵物小精靈2019係用POKEMON GO/劍盾做藍本. 設定本來就只要你有掉中精靈你就有機會收服.當然你可以認為佢同遊戲設定係一樣, 但係好明顯起動畫裡面要成功捉寵唔係靠GOOD NICE, 係靠編劇啦LOL. 53集既豪能收服水君既原因好明顯, 我下面都講左, 根本同你既經驗論說無關, GOOD NICE 係你帶出黎既解釋, 但係佢同53集豪捉到水君無關,我都已經講左點解, 我唔會再講.
2.你用既例子係證明 訓練員都可以捉到神獸 所以小智都可以, 只係佢唔捉, 唔係佢捉唔到, 更加唔係因為豪經驗比佢高, 但係你正正就係咁樣解釋俾人聽 你宜家只係用我講過既野加以解釋, 請你承認你之前說法錯誤.
3. 我講神獸只有一隻, 但係我從來無講過佢唔可以被捉, 我只係帶出佢咁樣既編劇打破左佢20幾年來健立既設定.
4. 宿敵??? 我講緊角色同精靈之間既互動, 我從來無同你提及角色同角色中既互動
5. 你有無睇清楚?? "而事實上豪起水君被捆綁既時候掉出精靈球, 成功救援受傷既水君, 小智一開始都係用呢個方法救比卡超所以佢地最後先會成為朋友, 俾小智收服跟隨小智. 豪起事件得以解決之後釋放水君, 水君最後被打動自願走入精靈球跟豪番養老院, 53集已經好直接, 但係你睇到既野竟然係豪捉竉經驗多啲 所以 收服到水君??????唔好玩啦, 你就算真係想衝出黎解釋都搵個好啲架啦唔該哂!"
6. 嗯第5卷第6頁, THEN? 帶出攻擊令其受到傷害可以更易收服? 所以你係要有攻擊經驗? 定掉球經驗? (GOOD NICE etc)???? LOL 既然傷害可以更易收服, 咁53集更加同豪本身所謂"經驗"無關 LOL 水君本身已被網LOL整傷.
7. 經驗LOLLL 好啦好啦, 我比落台階你, 阪木老大真係慘. 重有, 小智咁多季既捉寵經驗點會比一球超人少? LMFAO

你用人地講既野再加以解釋, 然後再帶出"我其實就係咁既意思" 叫有料?? LOLL

viviliew 發表於 2021-2-4 18:06
既然你宜家明白了, 我花既呢啲 ...

改良? 是你誤解..笑死我了 感謝你發揮

1.最後經驗不又是經驗嗎?...改了什麼呢?

2.反駁了你不只POKEMONGO ....改良了什麼呢?

3.解釋訓練員和捕捉員目標...改良了什麼呢?

4.用達克多例子 解釋神獸一樣被捉...改良了什麼呢?

5.再來請好好看一下 神奇寶貝特別篇 的 第5卷第6頁 看一看他們是如何收服寶可夢 該作品連載期間        1997年4月號 開始

該作曾被神奇寶貝原案田尻智推薦為「最接近其世界觀」的作品,也曾被多名官方人士連續推薦[4]。

紅字取自WIKI

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%A5%9E%E5%A5%87%E5%AF%B6%E8%B2%9D%E7%89%B9%E5%88%A5%E7%AF%87

沒料不要扮四條

而且我印象中漫畫也有提及過什麼部分特別容易捉的一說 但我暫時未找到 (有待查證,我怕自己看的是同人)

我改良了的是你嗎???
    聯絡我們|常見問題|DMCA|2257|無法驗證帳號|

GMT+8, 2024-4-20 11:28 , Processed in 0.031648 second(s), 30 queries , Gzip On.

© 2001-2011 Powered by Discuz!. Theme By Yeei!

論壇聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判 斷內容之真實性。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本站有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

回頂部