您尚未登錄,請登錄後瀏覽更多內容! 登錄 | 註冊
【使用提示】「站內」如有卡頓﹑無法讀取﹑偶然顯示錯誤…等等問題 可嘗試重開播放器 (數次)失效/報錯常見問題
搜尋建議在首頁搜尋須使用「繁體」才有搜尋結果繁忙時段如「站內」有卡頓問題,可嘗試重開播放器(數次)「站內」片源採用 P2P 播放「站內」越多人播放,速度會越快
  • 作品類型: 冒險 / 奇幻
  • 首播日期: 2019年11月17日
  • 播出集數: 全 136 話
  • 原著作者: 田尻智 / 增田順一 / 杉森建
  • 官方網站: https://www.tv-tokyo.co.jp/
  • 備注:
劇情簡介

精靈寶可夢,簡稱寶可夢,是這個星球上不可思議的生物。天空中、海洋裡、森林裡、街道上,世界上的每個地方都能看到它們的身影。

這是一個講述了在寶可夢戰鬥中以最強為目標的少年「小智」,和夢想著得到所有寶可夢的少年「小豪」的故事。與小智的伙伴「皮卡丘」,小豪的伙伴「炎兔兒」為首,與許許多多的寶可夢們一起,現來到無限廣闊的寶可夢世界的冒險開始了。那麼……夢與冒險!朝著寶可夢的世界!Let's go!

劇集列表

[置頂] 若留言內容含劇透,請設定「粉」或「黃」文字色彩發表。
[置頂] 切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。
您需要登錄後才可以發帖 登錄 | 註冊

letterlong001

笑左

我已經講左, 就算你無經驗, 你都可以收服精靈, 你都可以掉出PERFECT球

1.沒錯 正如一個沒打個棒球的人 都可以掉出一個精準的球一樣 但是問題是這到底是幸運還是實力 一個職業球手為什麼叫職業 因為他每發球都是有一定精準度 而不像一個普通人亂丟碰巧撞到PERFECT 一樣道理 回到動畫中 小豪短短53集中掉球次數已經不知道多出其他訓練員多少次 自然可以看出兩者差距

再者, 我都未講, GOOD NICE 係POKEMON GO遊戲裡面既設定, 起動畫同遊戲從來唔掛鉤既情況下, GOOD NICE球會否同收服機率有關都係未知之數. 所以你GOOD NCIE論點已經唔成立

2.不但在POKEMONGO 已經有SWITCH的 比卡超版和伊貝版也有同樣的機制,以動畫是根據遊戲改出來 所以真想問一問 到底誰在雲 再來動畫即使沒有明確的提示音效出現的效果 我們也用腦就可以理解 正如你考試得到PERFECT 難道你認為不關你考試成績好嗎? 只要用腦子想一想 就可以理解 不同音效是代表不同成功率了 那反問一下你認為音效GOOD NICE 是代表什麼呢

如果你要就住之前有一位人兄講過既說話, 佢無問點解小智"捉唔到", 佢只係話小智"一隻都無", 而你衝出黎既解釋"小豪捉寵比小智經驗多很多" 都係錯, 而係小智比較多時候只會起劇場版遇到神獸, 而且小智只會同神獸做朋友, 唔會好似一球超人咁, 係唔係就掉個球出去.

3. 沒錯他是有遇到 但他有捉嗎? 沒有 所以我不單回覆了 小智不但沒有像小豪掉球的經驗 還有一點是 一個是對戰訓練員 一個是捕捉員 大家目標不同 所以小智不會看到就捉。

說我段章取意 但自己卻... 另一方面 捕捉一定要先做朋友嗎?不是 <-----請問為什麼要這樣做? 你可以要求自己這樣做 但你不能要求別人都這樣做。 所以你這個論點本來就是不成立 不知你出思路出現什麼問題。

你要用達克多黎做例子? 達克多係訓練家, 有一隻達克萊伊無錯, 我當佢係自己收服, 咁即係 訓練家同捕捉員就住捉唔捉到神獸係無關係啦???即係你都知你之前既解釋唔成立! 事實上, 編劇無說明達克多係點樣擁有一隻達克萊伊, 所以個陣都有引起左啲爭議, 劇情亂編.

4.我係用達克多例子證明比你 神獸點解唔可以被捉? 而另外佢身為訓練員都同佢捉唔提到神獸有咩關係咩? 我提出訓練家同捕捉員原因係 一個目標是建立在自己希望對戰了得作目標 捕捉員就以捕捉為目標 所以訓練員捉到神獸沒什麼問題...

寵物小精靈咁多年帶比人既概念係主角同精靈之間既友誼, 人類點解樣健立同精靈間既信任從而收服精靈令佢地得以馴服.

5.這個是小智帶比你 但很明顯很多時很多的配角不是這樣想 例如宿敵 等等就不一一例舉

人生攻擊唔會構成你既論說更加正確, 只會俾人見到你講既野幾咁無力. 針對我既說話, 你都係留番俾你自己

我講水君最後係自動走進精靈球, 你同我講一開始, 睇眼科?邊個?你.

我話水君太嫩都非常正確, 作為三神獸之一, 水君被譽為北風的化身,可以御風而行, 竟然俾兩個普通人直接用網捉住 (WTH?) 重有, 如果你有留心睇, 水君最後係自動走進精靈球, 而唔係豪捉到佢.

6.我想問一下一開始水君比捉到已經係事實啦 佢自動入唔入個波有咩關係?<-----你離題定係要睇眼科

7.笑死我 人生攻擊同人身攻擊都分唔清潔 另外 好似你都有話我垃.....圾 ??自打嘴巴?
viviliew

letterlong001 發表於 2021-2-4 01:24
所以話你蠢真係唔係錯

1.GOOD NICE PERFECT 係成功收服既機率. [呢個係同掉精靈球準成度有關] 你自己都識 ...

起你再回覆我任何野之前, 我唔該你理解好我講咩先, 你再斷章取義我係唔會再同你浪費時間.

我已經講左, 就算你無經驗, 你都可以收服精靈, 你都可以掉出PERFECT球
你針對既點係準成度等於經驗, 但係無經驗都係可以掉出準成度好高既球, 準成度高只係提高機率. 就算你掉出GOOD都有機會成功收服精靈, 而且!只要你掉中隻精靈起無GOOD同NICE,乜都無既情況下, 你都可以收服精靈LOL.動畫咁多年都無所謂經驗多就可以成功捉寵既設定, 就你既GOOD NICE論點都唔係豪成功捉到水君既原因. 你既解釋同水君一樣咁嫩. 況且, 豪向水君掉出既球根本無GOOD同NICE, 照你既理論, 佢經驗不足? LOL

再者, 我都未講, GOOD NICE 係POKEMON GO遊戲裡面既設定, 起動畫同遊戲從來唔掛鉤既情況下, GOOD NICE球會否同收服機率有關都係未知之數. 所以你GOOD NCIE論點已經唔成立

另外, 你用達克多黎做例子, 達克多係訓練家, 有一隻達克萊伊無錯, 我當佢係自己收服, 咁即係 訓練家同捕捉員就住捉唔捉到神獸係無關係啦?即係你都知你之前既"小智是對戰訓練員 小豪是捕捉員 看到分別了嗎" 都係唔成立!

如果你要就住之前有一位人兄講過既說話, 佢無問點解小智"捉唔到", 佢只係話小智"一隻都無" (睇黎問非所答個個係你), 而你衝出黎既解釋"小豪捉寵比小智經驗多很多" 都係錯, 而係小智比較多時候只會起劇場版遇到神獸, 而且小智只會同神獸做朋友, 唔會好似一球超人咁, 係唔係就掉個球出去. 而事實上豪起水君被捆綁既時候掉出精靈球, 成功救援受傷既水君, 小智一開始都係用呢個方法救比卡超所以佢地最後先會成為朋友, 俾小智收服跟隨小智. 豪起事件得以解決之後釋放水君, 水君最後被打動自願走入精靈球跟豪番養老院, 53集已經好直接, 但係你睇到既野竟然係豪捉竉經驗多啲 所以 收服到水君??????唔好玩啦, 你就算真係想衝出黎解釋都搵個好啲架啦唔該哂!

寵物小精靈咁多年帶比人既概念係主角同精靈之間既友誼, 人類點解樣健立同精靈間既信任從而收服精靈令佢地得以馴服.

我講水君最後係自動走進精靈球, 你同我講一開始, 睇眼科?邊個?你.
起話人眼睛有問題之前唔該你好好理解下成集53集同理解一下之前個位人兄講過既野, 同理解清楚成句句子既意思先好話人自打嘴巴. proofread一下自己打既野先好話人九唔搭八、問非所答.

人生攻擊唔會構成你既論說更加正確, 只會俾人見到你講既野幾咁無力. 針對我既說話, 你都係留番俾你自己

所以話你蠢真係唔係錯

1.GOOD NICE PERFECT 係成功收服既機率. [呢個係同掉精靈球準成度有關] 你自己都識講同掉精靈球準成度有關 如何可以提高掉精靈球準成度呢? 我相信答案只有一個 熟能生巧 熟能生巧咪姐係經驗囉  所以我唔明你點解可以矛盾到咁呢?

2.我完全無話水君強弱問題,這部分正確與錯誤 而係人地問你 點解小豪捉到小智捉唔到 你答因為水君嫩 ??人地問你食左早餐未?你答午餐幾錢 WTF?

3.水君最後係自動走進精靈球, 而唔係豪捉到佢 請問一開始小豪係唔係捉到佢??? 你眼睛有問題要去眼科檢查一下

成段野 經驗個POINT 自打嘴巴 水君嫩個POINT 又問非所答... 水君被捉又係事實

上面三個POINT都唔知做咩 蠢人蠢到咁我真係唔知你幾歲

4.最後神獸只有一隻,那與神獸被捉又有什麼關係? 動畫沒有神獸被捉過嗎?請你看一下那位叫達克多的選手才和我說話啦 真是九唔搭八 到底你有沒有思考一下你提出論點?

笨人我見得多 笨到像你這樣 自己嘴巴真是少見
viviliew

letterlong001 發表於 2021-2-1 15:04
捉野無經驗之分 ?? 你可唔可以留心一下 有集小豪狂掉波 有GOOD NICE 分別 證明左掉波有分部位或技巧 唔留 ...

亂UP當秘笈 LMFAO
GOOD NICE PERFECT 係成功收服既機率. 呢個係同掉精靈球準成度有關, 就算你經驗唔夠你都可以掉出PERFECT球~
知唔知咩叩斷章取義? LOLLL "水君太嫩,被豪打動所以先會俾豪收服" 逗號後面個句唔洗睇?
訓練員同捕捉員有分別, 我都知我媽係女人 LOLL
你每一集理解到既只有GOOD NICE? 點解水君會跟豪走, 點解快龍當初又會跟小智走? 背後既原因一定唔係同你所謂既經驗有關囉. 醒
我話水君太嫩都非常正確, 作為三神獸之一, 水君被譽為北風的化身,可以御風而行, 竟然俾兩個普通人直接用網捉住 (WTH?) 重有, 如果你有留心睇, 水君最後係自動走進精靈球, 而唔係豪捉到佢. 動畫設定全世界每個神獸只有一隻, 53集已經破壞左原本過去 20 幾年建立既內容同設定.
然後你用小豪捉寵經驗多去解釋LOL 其實我都係傻, 根本唔應該回應你個段...垃....圾...我都唔想咁話你唉
但係你又要衝出黎解釋俾人聽, 又要話人蠢話人傻仔, 話人衝出黎7, 你都係留番俾你自己用
tcb0987

想說這幾天水君討論度怎麼這麼高
原來是被咱們的一球哥哥收服了呀
果真當初棄番是對的 不看就不會有傷害
真想看看日本的討論串啊  製作組這樣搞
都沒人寄刀片嗎?

傻仔就係你呢D人

viviliew 發表於 2021-2-1 03:06
捉寵不用經驗好嗎 LMFAO 叻唔切就係你呢啲 LOL
呢集豪捉到水君好明顯係水君太嫩,被豪打動所以先會俾豪收 ...

捉野無經驗之分 ?? 你可唔可以留心一下 有集小豪狂掉波 有GOOD NICE 分別 證明左掉波有分部位或技巧 唔留心唔緊要 仲話唔洗 笑死我

再者人地問點解小智係新人面前比小豪捉到 好明顯兩者不但經驗差 出發點都不一樣 你就答因為水君太嫩 ...蠢唔緊要 唔好蠢到問非所答先啦 衝出黎7

viviliew

letterlong001 發表於 2021-2-1 01:17
小豪捉寵比小智經驗多很多 小智是對戰訓練員 小豪是捕捉員 看到分別了嗎 ...

捉寵不用經驗好嗎 LMFAO 叻唔切就係你呢啲 LOL
呢集豪捉到水君好明顯係水君太嫩,被豪打動所以先會俾豪收服。
咩捉寵經驗多,笑死我 LOL

小智才是新人

leoluch56 發表於 2021-1-30 17:08
從此水君從神獸除名,還有小智丟不丟臉阿出道多久了還被一個只會丟球的新人在自己眼前抓走神獸,自己一隻都沒 ...

小豪捉寵比小智經驗多很多 小智是對戰訓練員 小豪是捕捉員 看到分別了嗎
oiuky9495

doz0936610176 發表於 2021-1-30 18:43
四顎針龍..... 美祿梅塔....

四顎針龍是異獸
美祿梅塔是幻獸

跟神獸是不同的
    聯絡我們|常見問題|DMCA|2257|無法驗證帳號|

GMT+8, 2024-5-3 12:46 , Processed in 0.027684 second(s), 20 queries , Gzip On.

© 2001-2011 Powered by Discuz!. Theme By Yeei!

論壇聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判 斷內容之真實性。由於討論區是受到「即時留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有即時留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本站有權刪除任何留言及拒絕任何人士留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。

回頂部